Informator

Christmas banana bread

21 grudnia 2017
Jeden z uwielbianych zarówno przez dzieci jak i dorosłych deserów - chlebek bananowy. Genialny deser, drugie śniadanie do szkoły lub przekąska po treningu. Bardzo prosty w wykonaniu, a do jego przygotowania praktycznie nie są potrzebne żadne kuchenne urządzenia.

Przygotowaliśmy dla Was wspaniałą wersję świąteczną… Smakuje jak cudowny, aromatyczny, wilgotny piernik, tylko przygotowanie jest błyskawiczne. Musicie spróbować…

SKŁADNIKI:

  •     4 dojrzałe banany,
  •     75 g masła (roztopionego),
  •     ¾ szklanki cukru trzcinowego,                       
  •     1 jajko,
  •     1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  •     1,5 szklanki mąki pszennej (około 210-220 g),
  •     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasiona z jednej laski wanilii,
  •     3 łyżeczki przyprawy korzennej,
  •     garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub rodzynek,
  •     szczypta soli.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj wszystkie składniki wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę z sodą, przyprawą do piernika i szczyptą soli przesiej i odstaw.

W dużej (najlepiej szklanej) misce wymieszaj roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. Dodaj cukier, roztrzepane jajko i wanilię. Na samym końcu do przygotowanej masy bananowej dodaj uprzednio przesianą mąkę z przyprawami i sodą oczyszczoną oraz posiekane orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj widelcem lub rózgą kuchenną. Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piecz około 50-60 minut w temperaturze 170°C. Po upływie 50 minut sprawdź ciasto patyczkiem. Powinien być suchy. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie
Wymagana zgoda

Sanatoryjna 7
59-850 Świeradów-Zdrój


+48 75 73 49 650
rezerwacje@cottonina.pl


Warszawa
Kraków
Wrocław
Poznań
Berlin
Praga
Drezno
Szczecin
© 2024
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort
Projekt EFRR