Będziemy potrzebowali:
-
2 obrane i pozbawione pestek pomidory malinowe,
-
3 szklanki truskawek,
-
3 gałązki rabarbaru,
-
1 łyżkę miodu,
-
½ melona,
-
2 zielone ogórki,
-
½ szklanki liści bazylii,
-
½ szklanki kolendry,
-
pieprz, sól, krem balsamiczny.
Obrany, pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar obtaczamy w miodzie i pieczemy w piekarniku w 180°C aż zmięknie. Gdy przestygnie łączymy go z pokrojonymi pomidorami oraz truskawkami, a następnie miksujemy na gładka masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, odrobiną kremu balsamicznego i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Bazylię i kolendrę drobno siekamy, obrany ogórek i melon kroimy w drobną kostkę, dodajemy obrany owoc granatu i przyprawiamy ziołami, pieprzem, odrobiną miodu i opcjonalnie kremem balsamicznym. Tak przyprawione produkty wkładamy do salaterek i następnie zalewamy chłodnikiem. Całość dekorujemy listkiem świeżej mięty.
Smacznego!