Informator

Orzeźwiające bezalkoholowe mohito arbuzowe

15 czerwca 2016
Arbuz to owoc sezonu letniego. Świetnie gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Jest doskonały do sałatek, drinków i koktajli. Ale owoc ten to nie tylko orzeźwienie i wspaniały delikatny smak słodyczy.

Arbuz ma działanie odżywcze, wzmacniające, witaminizujące, przeciwkrwotoczne, obniżające ciśnienie oraz moczopędne. Stosowany jest również w chorobach nerek i wątroby. Jest to atrakcyjny składnik uzupełniający jadłospis każdego kto uwielbia klimat letnich ciepłych wieczorów. Poniżej zdradzamy przepis na bezalkoholowe mohito arbuzowe.

Składniki:

  • arbuz (ilość wedle uznania),
  • 1 limonka,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 5 dużych listków świeżej mięty,
  • gazowana woda mineralna.

Sposób przyrządzenia: arbuza kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do wysokiej szklanki wraz
z miętą i cukrem. Limonkę kroimy na małe ćwiartki, dodajemy do reszty składników. Następnie wszystkie składniki ugniatamy muddlerem (jeżeli nie posiadamy tłuczka barmańskiego, możemy całość ugnieść widelcem, tak żeby wycisnąć sok z limonki, arbuza i mięty) całość zasypujemy do pełna kruszonym lodem, zalewamy wodą gazowaną, mieszamy. Smaczne i orzeźwiające mohito arbuzowe gotowe.

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie:

Wymagana zgoda
© 2021
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort
Projekt EFRR