Informator

Koktajle

29 kwietnia 2022
Wiosna i lato to czas kiedy mamy już dostęp do świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Warto je wykorzystać do przygotowania koktajli, które mają wiele zalet, m. in. są zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Zdecydowanie łatwiej jest wypić szklankę koktajlu niż zjeść tą samą ilość warzyw i owoców w postaci sałatki.

Zielone koktajle są bogate w przeciwutleniacze, witaminy, sole mineralne i błonnik. Dzięki tym składnikom oczyszczają nasz organizm z toksyn i odżywiają go. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspaniale działają na skórę, włosy i paznokcie.

Koktajl szpinak-kiwi:

  • 100 g szpinaku,
  • 1 szt. jabłka,
  • 1 szt. kiwi,
  • 150 g jogurtu naturalnego.

Całość zmiksować na gładką masę.

Zielony koktajl z dodatkiem truskawek:

  • 1 szklanka posiekanego jarmużu,
  • 1/2 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki kiełków słonecznika,
  • 1 szklanka truskawek,
  • 2 szklanki mleka migdałowego.

Wszystkie składniki zmiksować na gładko.

Koktajl z pokrzywy:

  • 1 szklanka posiekanej młodej pokrzywy,
  • 2-3 słodkie jabłka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z 1 cytryny,
  • woda (gęstość regulować odpowiednią ilością wody).

Wszystkie składniki zmiksować na gładko.

Autor wpisu:

Jolanta Cieślukowska - Kosmetolog

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie
Wymagana zgoda
© 2022
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort
Projekt EFRR