Zdecydowanie łatwiej jest wypić szklankę koktajlu niż zjeść tą samą ilość warzyw i owoców w postaci sałatki.
Zielone koktajle są bogate w przeciwutleniacze, witaminy, sole mineralne i błonnik. Dzięki tym składnikom oczyszczają nasz organizm z toksyn i odżywiają go. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspaniale działają na skórę, włosy i paznokcie.
Koktajl szpinak-kiwi:
- 100 g szpinaku,
- 1 szt. jabłka,
- 1 szt. kiwi,
- 150 g jogurtu naturalnego.
Całość zmiksować na gładką masę.
Zielony koktajl z dodatkiem truskawek:
- 1 szklanka posiekanego jarmużu,
- 1/2 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej,
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1/4 szklanki kiełków słonecznika,
- 1 szklanka truskawek,
- 2 szklanki mleka migdałowego.
Wszystkie składniki zmiksować na gładko.
Koktajl z pokrzywy:
- 1 szklanka posiekanej młodej pokrzywy,
- 2-3 słodkie jabłka,
- 1 dojrzałe awokado,
- sok z 1 cytryny,
- woda (gęstość regulować odpowiednią ilością wody).
Wszystkie składniki zmiksować na gładko.
Autor wpisu:
Jolanta Cieślukowska - Kosmetolog