Informator

Ksylitol - z kuchni do kosmetyki

27 styczeń 2020
Ksylitol w naturze występuje w owocach (truskawki, śliwki, maliny), w warzywach, (kalafior), a nawet w grzybach. Powszechnie znane są jego właściwości przeciwpróchnicze, bakteriobójcze i grzybobójcze.

Pochodzenie i budowa

Pod względem chemicznym ksylitol jest alkoholem cukrowym, równie słodkim jak zwykły biały cukier buraczany, czyli sacharoza. Występuje naturalnie w drewnie i korze brzozy. Wykazuje dużo niższą kaloryczność niż biały cukier, dlatego zaleca się go do stosowania diabetykom. Ponadto nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i dostarcza organizmowi większą dawkę energii niż glukoza.

Właściwości – wpływ na mikroorganizmy 

Z badań wynika, że ksylitol hamuje wzrost paciorkowców bytujących na płytce nazębnej, a także ogranicza wzrost bakterii odpowiedzialnych za choroby układu oddechowego i zapalenie ucha środkowego. Jest również naturalnym prebiotykiem, który w przeciwieństwie do cukru, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, ograniczając rozwój tej niekorzystnej.

Wpływ na skórę 

Mikrobiom pełni kluczową rolę w ludzkim ciele. Udowodniono, że jego zaburzenia mają ogromny wpływ na kondycję skóry. Wiele chorób skóry i jej dolegliwości, jak na przykład trądzik lub atopowe zapalenie skóry, ma swoje podłoże właśnie w zaburzeniach równowagi mikrobiomu. Ksylitol ogranicza rozwój drożdżaków i bakterii, działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza przeznaskórkową utratę wody (TEWL) dając efekt nawilżający podobny do mocznika. Warto szukać kosmetyków z zawartością ksylitolu, ponieważ skóra pielęgnowana takimi preparatami będzie gładsza, jędrniejsza, a co najważniejsze w przypadku skóry trądzikowej, będzie się na niej pojawiało mniej stanów zapalnych.

Autor wpisu:
Justyna Żukowska-Bodnar - Doradca ds. SPA

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie:

Wymagana zgoda
© 2020
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort