Informator

Olej konopny – czy warto stosować go w diecie oraz pielęgnacji?

19 lipca 2021
Już sama jego nazwa potrafi wzbudzić kontrowersje. Na szczęście zupełnie niesłuszne. Sprawdzamy czym jest i jakie zastosowanie ma olej konopny, który staje się coraz popularniejszy zarówno w branży beauty, jak i… kulinarnej!

Olej konopny – czym jest?

Na początek warto zaznaczyć, że opisywany przez nas olej konopny odnosi się do produktu powstającego z konopii siewnych, nie zaś indyjskich (które posiadają właściwości odurzające). Dzięki temu jest on bezpieczny i w pełni legalny. Zarówno w pielęgnacji jak i kuchni warto sięgać po olej pochodzący ze sprawdzonych źródeł, tłoczony na zimno oraz nierafinowany. Dzięki temu zachowa on swoje cenne właściwości.

Olej konopny w pielęgnacji

Produkt ten ma niezwykle szerokie zastosowanie zarówno w pielęgnacji skóry, jak i włosów. Dzięki zawartości NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) wspiera płaszcz hydrolipidowy skóry i pomaga chronić ją przed niesprzyjającymi czynnikami zewnętrznymi. Ogranicza także TEWL, czyli przeznaskórkową utratę wody.

Olej konopny jest pomocny także w walce z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry (AZS), alergiami skórnymi i stanami zapalnymi. Dzięki swoim regeneracyjnym właściwościom świetnie radzi sobie także z przebarwieniami i spowalnia proces przedwczesnego starzenia się skóry. Reguluje także wydzielanie sebum, co czyni z niego niezastąpionego sojusznika cery tłustej i mieszanej. Produkt ten można stosować także na włosy i skórę głowy samodzielnie lub jako dodatek do odżywek.

Olej konopny w diecie

Z racji wysokiej zawartości wspomnianych już NNKT olej konopny jest także cennym składnikiem zbilansowanej diety. Obecne w nim kwasy omega-6 i omega-3 występują tu w proporcji 3:1, która wspiera prawidłowy metabolizm tłuszczów.

Opisywany produkt korzystnie wpływa także na profil lipidowy i wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca oraz układu krążenia. To jednak nie koniec, bo znajdziemy w nim także bogactwo witamin A, D, E i K oraz cennych minerałów i aminokwasów.

Warto pamiętać o tym, by nie używać oleju konopnego do gotowania i smażenia. Świetnie za to sprawdzi się w roli dodatku do świeżych warzyw i potraw podawanych na zimno.

Autor wpisu:

Justyna Żukowska-Bodnar - Doradca ds. SPA

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie:

Wymagana zgoda
© 2021
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort
Projekt EFRR