Informator

Olej z nasion maku polnego w kosmetyce

16 marca 2020
Czerwone kwiaty maku polnego pięknie prezentują się w naturze i są bohaterami pięknych, charakterystycznych dla naszej flory krajobrazów. Występują na terenie całego kraju. Pojedyncze kwiaty osadzone na owłosionej łodydze dorastają do prawie 1 metra wysokości i kwitną od maja do sierpnia. Nasiona maku mają niezwykłą umiejętność adaptacji zachowując zdolność do kiełkowania nawet do 40 lat. Zawierają wiele cennych substancji, szczególnie istotnych w pielęgnacji skóry wymagającej i wrażliwej.

Właściwości i zastosowanie

Olej makowy zawiera niezwykle wysoką ilość przeciwutleniaczy. Doskonale nawilża, regeneruje i odżywia uszkodzoną skórę. Idealnie sprawdza się w pielęgnacji przesuszonej, wrażliwej cery ze skłonnością do rozszerzonych naczynek, a także u osób borykających się z problemem łuszczycy lub egzemy. W przypadku cery trądzikowej zapobiega tworzeniu się zaskórników i w łagodny sposób oczyszcza skórę.

Stosowany na ciało wykazuje doskonałe właściwości antycellulitowe. Dzięki jego stosowaniu skóra staje się wyraźnie gładsza, a bruzdy mniej widoczne. Poprawia się jej elastyczność i mikrokrążenie.

Jeśli jesteście fankami „włosingu”, to właśnie ten olej idealnie sprawdza się jako dodatek do masek do włosów lub jako forma olejowania. Dzięki niemu włosy pięknie lśnią, są intensywnie nawilżone i zregenerowane, nawet jeśli są zniszczone zabiegami fryzjerskimi i pozbawione blasku.

Autor wpisu:

Justyna Żukowska-Bodnar - Doradca ds. SPA

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie:

Wymagana zgoda
© 2020
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort