Informator

Magiczny olej kokosowy

10 maja 2016
Fenomen oleju kokosowego znany jest w Polsce już od kilku lat. Może być alternatywą dla spożywczej oliwy i masła oraz w codziennej pielęgnacji - dla balsamu nawilżającego i pasty do zębów.

Ten niesamowity olej bogaty jest w kilka ważnych kwasów tłuszczowych, które mają szerokie spektrum działania (m.in. antyrakowe i antybakteryjne). Ceniony jest także za kwas laurynowy (44-51%), który (tak jak w mleku matki) występuje w nim naturalnie. Kwas ten w naturalny sposób podnosi odporność organizmu, działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo dlatego ma zbawienne działanie dla całego organizmu, szczególnie skóry. Najcenniejszy jest olej kokosowy nierafinowany, pochodzący z tłoczenia na zimno, który ma piękny kokosowy zapach.

P.S. Wiecie od czego pochodzi nazwa „kokos”? Najprawdopodobniej od hiszpańskiego słowa „coco” czyli „duch” lub „widmo” (dzięki trzem naturalnym otworom występującym w orzechu kokosowym).

Autor wpisu:

Justyna Żukowska - Manager SPA

Od 14 lat związana z branżą kosmetyczną. Od 8 lat zajmuje się produkcją kosmetyków na rynek detaliczny i profesjonalny. W latach 2008-2012 Dyrektor ds. rozwoju i wdrożeniowiec marki Organique. Współwłaścicielka marki MomMe Mother & Baby Natural Care. Wykładowca i pedagog, który regularnie uczestniczy w największych imprezach branżowych na świecie, tropiąc nowinki, które mogłaby wykorzystać w swojej codziennej pracy. Prywatnie eko freak, który z dokładnością detektywa analizuje składy wszystkich kosmetyków, które wpadną w jej ręce. W wolnej chwili eksperymentuje w kuchni i wykorzystuje każdy centymetr kwadratowy przestrzeni swojego ogrodu. W Cottoninie od 2012 r.

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie
Wymagana zgoda
© 2022
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort
Projekt EFRR