Informator

Rokitnik – płynne źródło karotenoidów

6 sierpień 2019
Rokitnik w kosmetykach to niesamowite źródło cennych składników: kwasów tłuszczowych, tokoferoli, karotenoidów, steroli oraz witamin (zwłaszcza witaminy C). Może być stosowany do pielęgnacji skóry dojrzałej, naczyniowej, suchej i normalnej.

Olej z rokitnika otrzymuje się zarówno z nasion, jak i z pulpy owocowej. Pochodzenie oleju jest o tyle ważne, że jeśli zależy nam na przeciwzmarszczkowych karotenoidach to ich ilość jest zdecydowanie większa w przypadku oleju z pulpy niż oleju z nasion – karotenoidy odpowiadają za barwę owoców rokitnika. Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne olej przede wszystkim przyspiesza regenerację skóry, a jego stosowanie opóźnia procesy jej starzenia. Ponadto doskonale nawilża i wygładza skórę. Sprawdza się także w kosmetykach do pielęgnacji włosów, ponieważ wpływa korzystnie na ich elastyczność i połysk (jego łacińska nazwa nawiązuje do błyszczącej sierści koni, którym niegdyś podawano ten owoc).

Olejem z owoców rokitnika można bardzo łatwo wzbogacić każdy kosmetyk i zrobić kosmetyk typu DIY. Ważne, aby przy poszukiwaniu czystego oleju z rokitnika szukać oleju nierafinowanego, który zachowuje wysoką zawartość składników aktywnych. Może być dodawany do gotowego kremu (dodaj 1 kroplę oleju do porcji kremu lub balsamu, wymieszaj w zagłębieniu dłoni i nałóż na skórę). Świetnie sprawdzi się także w balsamie po opalaniu, dodany do masła do ciała lub kremu na noc. Wzbogaci skład i działanie każdego ulubionego kosmetyku. Może być także stosowany jako intensywna kuracja przeciwzmarszczkowa – wystarczy wmieszać kilka kropli oleju z owoców rokitnika do ulubionej maseczki i nałożyć na około 15 minut na twarz, szyję i dekolt.


Źródła:

A. Ranjith, C. Arumughan, K. Sarin Kumar, R.C. Sawhney, V. Singh, V.V. Venugopalan, Fatty Acids, Tocols and carotenoids in pulp oil of three sea buckthorn species (Hippophae rhamonides, H. salicifolia and H. tibetana) grown in the Indian Himalayas, JAOCS, 83: 359–364, 2006.

S. Cenkowski, R. Yakimishen, R. Przybylski, W.E. Muir, Quality of extracted sea buckthorn seed and pulp oil, Canada Biosystems Engineering, 48: 3.9–3.16, 2006.

 

Autor wpisu:
Justyna Żukowska-Bodnar - Doradca ds. SPA

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie:

Wymagana zgoda
© 2019
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort