Porcja dla dwóch osób:
- 8 łyżek (około 100 g) kaszy jaglanej,
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- 1 dojrzała gruszka,
- 0,5-1 szklanki mleka roślinnego (migdałowego, owsianego lub kokosowego - wedle upodobań),
- 8 sztuk (około 30 g) posiekanych orzechów włoskich,
- około 50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 72% (opcjonalnie, jako wspomagacz w walce z zakwasami),
- 1-2 łyżeczek miodu do smaku,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- ekstrakt z wanilii (opcjonalnie, dla bardziej wyrazistego smaku).
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj w nieosolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni upraż posiekane orzechy włoskie i odłóż je na osobny talerzyk. Na tej samej patelni podsmaż i podduś na maśle klarowanym lub oleju kokosowym pokrojoną gruszkę. Dopraw ją cynamonem i odrobiną kardamonu.
W osobnym garnku wymieszaj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną z połową szklanki mleka roślinnego, dodaj do niej gorzką czekoladę, miód i odrobinę ekstraktu z wanilii. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę. Wyłóż kaszę na talerze, na wierzch połóż duszoną gruszkę w korzennych przyprawach i posyp orzechami włoskimi. Wspaniałe rozgrzewające śniadanie gotowe.