Rozgrzewająca zimowa jaglanka z gruszką, miodem i cynamonem

5 luty 2019
Jeśli marzą Ci się szaleństwa na stoku lub długi spacer po górskich trasach, absolutnie najważniejsze jest Twoje jutrzejsze śniadanie! W zimie powinno się wybierać produkty, które nie wychładzają organizmu, a wręcz przeciwnie, podnoszą jego ciepłotę i dają dużą dawkę energii na cały poranek. Idealnie w te ramy wpisuje się kasza jaglana i przyprawy korzenne. Nasz Zespół SPA podzieli się dzisiaj z Tobą sprawdzonym sposobem na pyszne i energetyczne śniadanie.

Porcja dla dwóch osób:

- 8 łyżek (około 100 g) kaszy jaglanej,

- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego,

- 1 dojrzała gruszka,

- 0,5-1 szklanki mleka roślinnego (migdałowego, owsianego lub kokosowego - wedle upodobań),

- 8 sztuk (około 30 g) posiekanych orzechów włoskich,

- około 50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 72% (opcjonalnie, jako wspomagacz w walce z zakwasami),

- 1-2 łyżeczek miodu do smaku,

- szczypta cynamonu,

- szczypta kardamonu,

- ekstrakt z wanilii (opcjonalnie, dla bardziej wyrazistego smaku).


Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj w nieosolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni upraż posiekane orzechy włoskie i odłóż je na osobny talerzyk. Na tej samej patelni podsmaż i podduś na maśle klarowanym lub oleju kokosowym pokrojoną gruszkę. Dopraw ją cynamonem i odrobiną kardamonu.

W osobnym garnku wymieszaj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną z połową szklanki mleka roślinnego, dodaj do niej gorzką czekoladę, miód i odrobinę ekstraktu z wanilii. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę. Wyłóż kaszę na talerze, na wierzch połóż duszoną gruszkę w korzennych przyprawach i posyp orzechami włoskimi. Wspaniałe rozgrzewające śniadanie gotowe.

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie:

Wymagana zgoda
© 2019
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort