Przygotowaliśmy dla Was wspaniałą wersję świąteczną… Smakuje jak cudowny, aromatyczny, wilgotny piernik, tylko przygotowanie jest błyskawiczne. Musicie spróbować…
SKŁADNIKI:
-
4 dojrzałe banany,
-
75 g masła (roztopionego),
-
¾ szklanki cukru trzcinowego,
-
1 jajko,
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
-
1,5 szklanki mąki pszennej (około 210-220 g),
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasiona z jednej laski wanilii,
-
3 łyżeczki przyprawy korzennej,
-
garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub rodzynek,
-
szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj wszystkie składniki wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę z sodą, przyprawą do piernika i szczyptą soli przesiej i odstaw.
W dużej (najlepiej szklanej) misce wymieszaj roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. Dodaj cukier, roztrzepane jajko i wanilię. Na samym końcu do przygotowanej masy bananowej dodaj uprzednio przesianą mąkę z przyprawami i sodą oczyszczoną oraz posiekane orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj widelcem lub rózgą kuchenną. Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piecz około 50-60 minut w temperaturze 170°C. Po upływie 50 minut sprawdź ciasto patyczkiem. Powinien być suchy. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!