Informator

Jesienne buraczane brownie z gruszkami

5 grudnia 2018
Jeśli należycie do osób, które na myśl o nadchodzącej zimie najchętniej zakopałyby się pod ciepły kocyk z kubkiem gorącej herbaty w dłoniach, to mamy dla Was przepis, który pomoże zmagazynować niezbędne do przetrwania zimy kalorie :).

 Ultraczekoladowe, wilgotne ciasto z pyszną, soczystą gruszką w tle.

Czas przygotowania: 60 minut.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 300 g brązowego cukru,
  • 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 300 g ugotowanych buraków (tym, którym brakuje czasu podpowiadamy, że można kupić gotowe),
  • nasiona z jednej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 30 g gorzkiego kakao do wypieków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 dojrzałe gruszki.

Opcjonalnie: siekane migdały lub orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Buraki blendujemy na gładką masę. W misce ubijamy jajka z cukrem i olej. Dodajemy do nich rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, zblendowane buraki oraz wanilię. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Krótko mieszamy. Formę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki lub na 6 części, które układamy na wierzch ciasta. Pieczemy około 50 minut sprawdzając patyczkiem wilgotność ciasta. Smacznego!

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie
Wymagana zgoda

Sanatoryjna 7
59-850 Świeradów-Zdrój


+48 75 73 49 650
rezerwacje@cottonina.pl


Warszawa
Kraków
Wrocław
Poznań
Berlin
Praga
Drezno
Szczecin
© 2024
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort
Projekt EFRR