Ultraczekoladowe, wilgotne ciasto z pyszną, soczystą gruszką w tle.
Czas przygotowania: 60 minut.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 300 g brązowego cukru,
- 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- 300 g ugotowanych buraków (tym, którym brakuje czasu podpowiadamy, że można kupić gotowe),
- nasiona z jednej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 jajka,
- 30 g gorzkiego kakao do wypieków,
- 200 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 dojrzałe gruszki.
Opcjonalnie: siekane migdały lub orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Buraki blendujemy na gładką masę. W misce ubijamy jajka z cukrem i olej. Dodajemy do nich rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, zblendowane buraki oraz wanilię. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Krótko mieszamy. Formę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki lub na 6 części, które układamy na wierzch ciasta. Pieczemy około 50 minut sprawdzając patyczkiem wilgotność ciasta. Smacznego!