W Cottoninie jesień w pełni. Cudownie kolorowe liście na drzewach i miłośnicy grzybobrania przechadzający się po lasach z pełnymi koszami… wspaniały widok! Moglibyśmy w nieskończoność opowiadać o niezwykłej palecie barw, którą namalować potrafi tylko natura, o płynącej przy ziemi porannej mgle, w której przemieszczają się stada saren, o lśniących w promieniach słońca, zroszonych trawach… tylko po co? Lepiej nas odwiedźcie i sprawdźcie sami :)
Tymczasem, aby narobić wszystkim smaku, podzielimy się przepisem na pyszne risotto z dynią i kurkami - absolutny must have jesiennej kuchni!
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim kurki z dodatkiem świeżego tymianku. Dopraw do smaku i przełóż do osobnej miseczki.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj do niej drobno posiekaną cebulę. Poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, smaż przez kilka minut. Dodaj ryż i całość delikatnie wymieszaj. Dodawaj po szklance ciepłego bulionu, aż ryż przestanie go wchłaniać i uzyska kremową konsystencję (około 15-20 minut).
Zdejmij risotto z ognia, dodaj starty parmezan i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Nakładaj na talerze bezpośrednio po przyrządzeniu. Na wierzch każdej porcji nałóż usmażone kurki, parę listków tymianku, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i kilka kropli oliwy z oliwek.
Prawda, że zapowiada się pysznie? To co dzisiaj serwujesz na obiad?
Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.