Informator

Noworoczne fit przepisy

3 stycznia 2019
Okres świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra obfituje w niezliczoną ilość potraw i składników, których na co dzień nie wykorzystujemy w naszej diecie. Grzyby, kapusta, ciasta drożdżowe, duża ilość bakalii. Ogromne ilości jedzenia w naszych lodówkach przytłaczają, a my marzymy o zmianie diety, o czymś lekkostrawnym i świeżym. Ponieważ sami znajdujemy się obecnie w stanie poświątecznym, przygotowaliśmy dla Was kilka szybkich przepisów na fit przekąski, które będą miłą odmianą po świąteczno-noworocznych szaleństwach.

TOST Z AWOKADO I JAJKIEM - czasami proste rozwiązania są najlepsze.

SKŁADNIKI:

  • dwie kromki pełnoziarnistego chleba,
  • dojrzałe awokado rozgniecione widelcem na pastę, z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny czosnku (opcjonalnie), 
  • usmażone na patelni 2 jajka sadzone.

Przygotowanie:

Kromki chleba opiekamy w tosterze lub w opiekaczu do kanapek. Nakładamy na nie pastę z awokado. Na wierzch kładziemy jajka sadzone i pyszny, pożywny posiłek gotowy.


MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO I BANANA - słodki, zdrowy deser.

SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 3 łyżki surowego kakao,
  • 1 banan,
  • 2 lub 3 łyżki miodu do smaku,
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka roślinnego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dodajemy do blendera i dokładnie miksujemy. Podajemy z ulubionymi owocami ułożonymi na wierzchu.


OWSIANKA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I ORZECHAMI - pożywna i rozgrzewająca przed zimowym spacerem.

SKŁADNIKI:

  • ⅓ szklanki płatków owsianych,
  • 1 małe jabłko obrane i pokrojone w kosteczkę o wymiarach ok. 2x2 cm,
  • ⅓ szklanki soku jabłkowego,
  • ⅓ szklanki mleka migdałowego lub innego ulubionego mleka roślinnego,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub do smaku według preferencji.

DODATKI:

  • ½ jabłka obranego i pokrojonego w kostkę,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub pekan.

Przygotowanie:

W małym garnuszku połącz ze sobą płatki owsiane, pokrojone w kosteczkę jabłka, sok jabłkowy, mleko migdałowe, cynamon i gałkę muszkatołową. Duś, cały czas mieszając, dopóki płatki owsiane nie wchłoną płynów. Dodaj miód do smaku.

W osobnym rondelku podgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i cukier trzcinowy. Gotuj kilka minut, mieszając co chwilę, dopóki cukier się nie rozpuści, a na jabłkach nie utworzy się swego rodzaju karmel. Dodaj orzechy. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.


DETOX SMOOTHIE

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego,
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 szklanka mrożonych malin,
  • 1 dojrzały banan,
  • ¼ szklanki młodego szpinaku,
  • 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Najlepiej wypić świeżo po przygotowaniu.

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie
Wymagana zgoda

Sanatoryjna 7
59-850 Świeradów-Zdrój


+48 75 73 49 650
rezerwacje@cottonina.pl


Warszawa
Kraków
Wrocław
Poznań
Berlin
Praga
Drezno
Szczecin
© 2024
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort
Projekt EFRR