Informator

Chłodnik inaczej

13 czerwca 2017
Lato to wspaniały czas na eksperymenty w kuchni. Z tą myślą przygotowaliśmy dla Was przepis na witaminowy warzywno-owocowy chłodnik.

Będziemy potrzebowali:

  • 2 obrane i pozbawione pestek pomidory malinowe,
  • 3 szklanki truskawek,
  • 3 gałązki rabarbaru,
  • 1 łyżkę miodu,
  • ½ melona,
  • 2 zielone ogórki,
  • ½ szklanki liści bazylii,
  • ½ szklanki kolendry,
  • pieprz, sól, krem balsamiczny.

Obrany, pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar obtaczamy w miodzie i pieczemy w piekarniku w 180°C aż zmięknie. Gdy przestygnie łączymy go z pokrojonymi pomidorami oraz truskawkami, a następnie miksujemy na gładka masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, odrobiną kremu balsamicznego i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Bazylię i kolendrę drobno siekamy, obrany ogórek i melon kroimy w drobną kostkę, dodajemy obrany owoc granatu i przyprawiamy ziołami, pieprzem, odrobiną miodu i opcjonalnie kremem balsamicznym. Tak przyprawione produkty wkładamy do salaterek i następnie zalewamy chłodnikiem. Całość dekorujemy listkiem świeżej mięty.

Smacznego!

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera.
Otrzymuj informacje o ofertach i promocjach.

Trwa wysyłanie wiadomości

Formularz nie został wysłany

Dziękujemy!

Interesuje mnie
Wymagana zgoda
© 2022
Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort
Projekt EFRR